Ingrediënten
- 500 gram rundvlees (bv. riblappen, magere stooflappen of sukade van Uut ’t Veld Boerderijvlees)
- 150 gram champignons
- 150 gram spekblokjes (Uut ’t Veld)
- 1 rode ui
- 1 gewone ui
- Handvol sperziebonen
- 2 wortelen
- Teen knoflook
- Half flesje Herfstbok (Brouwerij Avereest)
- 1 plak ontbijtkoek
- Twee kruidnagels
- Twee laurierblaadjes
Verder kan er naar smaak peper en zout, tijm, kaneel en paprikapoeder toegevoegd worden.
Voorbereiding
Snipper de knoflook en snijd de uien in ringen. De wortelen kunnen geschrapt en in plakjes gesneden worden. Van de boontjes hoeven alleen de steeltjes verwijderd te worden. Snijd tevens de champignons in kleine stukjes. De kruidnagels dienen in de laurier gestoken te worden.
Bereiding
Laat wat boter in een pan warm worden. Voeg het vlees, de spek en de ui hieraan toe. Laat dit op hoog vuur aanfruiten. Voeg vervolgens de boontjes, wortel, champignons en de knoflook toe. Laat dit tevens 2 tot 3 minuten bakken op hoog vuur. Blijf dit goed doorroeren. Voeg de herfstbok en plak ontbijtkoek en daarna de overige kruiden toe.
Zet het vuur lager. Laat het 1,5 tot 2 uur stoven met de deksel op de pan. Het stoofpotje kan eventueel iets ingedikt worden met een bloempapje of wat maïzena.
Serveertips
Serveer dit herfst stoofpotje met puree of wat Vlaamse frieten. Het stoven neemt veel tijd in beslag, daarom kan het handig zijn om dit stoofpotje op een vrije middag of een avond van tevoren te maken. Het stoofpotje hoeft dan – na een dag werken – alleen nog maar opgewarmd te worden.


